Historie

Bij Piet Lap mode staat de vierde generatie in de startblokken. Leo Lap, directeur van Piet Lap B.V. met vestigingen in Rotterdam Ommoord - Hesseplaats, Capelle a/d IJssel - Koperwiek, Dordrecht - Sterrenburg, sinds 2001 Nieuwerkerk a/d IJssel -  de Reigerhof, sinds 2008 Rotterdam Zuid - Keizerswaard, maakte in 2003 ruimte voor zijn opvolgers. Pieter Lap en Ellie Costermans-Lap voeren het management. Pieter als directeur en Ellie als inkoper.
De Piet Lap modezaken hebben een meer dan 115 jarige historie in Rotterdam. Piet Lap is de voortzetting van de in 1901 gestarte onderneming van C. Lap winkelier in heeren en jongenskleeding. Hieronder een overzicht van de geschiedenis van een honderdjarige modetraditie.

1901 - Eerste vestiging C.Lap

Pand Hoogstraat 1901In 1901 begon Cornelis Lap in Rotterdam op de Hoogstraat nr 42 zijn winkel in "gemaakte kleding". Een mode winkel voor heeren en jongens. Het plaatje dat u hiernaast ziet, is een pentekening gemaakt door de tekenares Lidwien Freijters van een foto uit 1901.
Dit is het begin van de geschiedenis van een familie in heeren- en jongensmode, later Piet Lap mode. De kleinkinderen en achterkleinkinderen van de heer C. Lap zijn nog steeds winkeliers. Ten tijde van de crisis rond 1930 werd de keten van een grootwinkelbedrijf met meer dan 10 vestigingen teruggebracht tot één winkel.
Zoon Piet nam het filiaal aan de Groene Hilledijk over van zijn vader en vestigde zich zelfstandig. Financieel onafhankelijk, organisatorisch met de zaak van vader verbonden. Hij noemde zijn zaak Piet Lap. Het waren zware tijden, maar met grote inspanning wist de familie zich als zelfstandig ondernemer te handhaven. Het grote pand aan de Hoogstraat werd in de jaren dertig door een bevriende collega gebruikt. Toen het weer wat beter ging met de economie en ook met C. Lap, werd er overwogen om het opnieuw wat ruimer op te gaan zetten in Rotterdam. Van dit alles is niets gekomen. Bij de aanval op Rotterdam in 1940 zijn de heer en mevrouw Lap omgekomen. Ook de winkel op de Hoogstraat was weg.
De winkel van Piet Lap op de Groene Hilledijk was gespaard gebleven. Zijn broer Cees die met vader de winkel op de Hoogstraat exploiteerde en door het bombardement zonder bedrijf was komen te zitten, vestigde zich aanvankelijk in een woonhuis op de Ramlehweg, later op de hoek van de Oudedijk en de Jericholaan. Het bedrijf van Piet Lap groeide gestaag. Er werden op veel plaatsen filialen gesticht. Hoogvliet, Leidschendam, Zoetermeer, Gouda, Dordrecht en Hellevoetsluis, met daarbij meerdere filialen in Rotterdam.

1983 - Nieuwe start

Pand Hoogstraat 1920Maar de sterke groei paste niet bij de wijze waarin de Lappen zich als ondernemer thuisvoelden. Service en persoonlijke aandacht voor klanten gaan niet in een groot bedrijf, en zo werd in 1983 het bedrijf verkocht aan het latere Amici.

De Piet Lap vestigingen op de Groene Hilledijk en de Noordmolenstraat bleven bestaan. Vanuit deze vestigingen zijn de huidige bedrijven opnieuw gestart door Leo Lap.
Nu hebben we de volgende filialen: Hesseplaats Rotterdam,  Sterrenburg in Dordrecht, de Koperwiek in Capelle a/d IJssel , Nieuwerkerk a/d IJssel in de Reigerhof , Keizerswaard in Rotterdam-IJsselmonde.

Vierde generatie

Na een grote reorganisatie tijdens de crisis, gaan we verder met het aanpassen van de organisatie aan deze tijd, vooral op de achtergrond en op milieugebied. Energiezuinige lampen, afval scheiding, plastic recycling en van het gas af. PFC vrije jacks (nog niet allemaal) en organische katoen, het zal alemaal anders gaan in de nabije toekomst.

Wij concentreren ons op de mensen in de winkel, daar kunnen we elkaar aankijken en zien we meteen wat goed is voor u, toch hebben we door de sluiting een webshop gemaakt, deze vindt u op pietlapmode.shop.

Wij hopen u op de webshop ook van dienst te kunnen zijn, mist u iets? Mail of bel met een vestiging

Pieter Lap.